İlk çağlarda hayvan derisinden, yün veya ketenden yapılan, içine yaprak veya kurutulmuş yosun konan tamamen “organik” bebek bezleri kullanılırdı. Anadolu’da bebeklerin çok yakın bir zamana kadar toprağa yatırılarak tuvalet ihtiyaçlarının giderildiğini ve kumaş bezler kullanıldığını biliyoruz.
Kadınların iş gücüne, evin dışında ihtiyaç duyulmaya başlanınca anneyi ilgilendiren her ürünün en hızlısı ve pratiği ortaya çıktı. Kullan- at çocuk bezlerini hikayesi buna dayanıyor. Ne yazık ki içeriğinde 50’den fazla kimyasal bulunan hazır bezler artık güvenilir bir seçenek olmaktan çok uzak.
Hazır bezlerde nem tutucu, yapıştırıcı, koku giderici, sızdırmaz birçok kimyasal bulunuyor. Bu maddeler bebeğin en hassas olduğu, henüz bağışıklık sisteminin dahi gelişmediği bir dönemde tenine ve özel bölgelerine temas ediyor. Yapılan araştırmalar bebek bezlerinde bulunan kimyasalların üreme organları gelişimine sebep olduğunu, cinsel bozuklukları tetiklediğini ve ne yazık ki kısırlığa yol açtığını gösteriyor. Hazır bezler insana olduğu kadar doğaya da düşman. Plastik malzemeden üretilen bezlerin doğada çözünmesi binlerce yıl alıyor. Üstelik çözündükçe kimyasal kalıntıları da ardında bırakıyor. Bir annenin günde ortalama 4 bez kullandığı düşünülürse her yıl milyonlarca bebek bezi doğada çözünmeyi bekliyor diyebilirz. Sadece bebek bezleri değil, benzer ham maddelerden üretilen kadın pedlerinin ve günlük pedlerin de bedene ve doğaya verdiği zarar ortadadır.
21Bu nedenlerden ötürü, bebeğine, bedenine ve doğaya duyarlı anneler ve kadınlar olarak uzun süre kullanıma uygun, zarar vermeden sızdırmayan, tasarruflu, çevreyi koruyan, yıkanabilen bebek bezleri ve kadın pedleri kullanımını destekliyoruz.